Historie 

In 2005 ontstond bij Le Champion het idee in Alkmaar een wandelvierdaagse te gaan organiseren. Dit nadat Le Champion in 2003 met de Egmond Wandel Marathon en de Dam tot Dam Wandeltocht voor het eerst wandeltochten in haar programma opnam. Dit waren succesvolle wandelevenementen en al snel werd aan uitbreiding gedacht. Exclusief en onderscheidend moest dat nieuwe evenement worden in een prachtige afwisselende natuur rondom Alkmaar.

Het duurde daarna tot halverwege 2006 voordat Le Champion aan tafel zat met enige bestuurders van de gemeente Alkmaar. Het idee van een wandelvierdaagse in Alkmaar werd enthousiast ontvangen, maar daar bleef het voorlopig bij. Meer schot kwam er in de zaak toen zes weken later de wethouder sport van Alkmaar ook bezoek kreeg van de sportwandelschool. Onafhankelijk van Le Champion hadden zij vrijwel een soortgelijk idee voor het organiseren van een wandelvierdaagse in Alkmaar.

De gemeente Alkmaar had aangegeven dat beide organisaties maar eens moesten kijken of zij dit ambitieuze project gezamenlijk zouden kunnen realiseren. Diverse gesprekken resulteerde in 2006 tot een samenwerking, waarbij Le Champion de nieuwe wandelvierdaagse zou gaan organiseren, destijds met medewerking van de sportwandelschool en Truus van Amstel. Le Champion bracht haar creativiteit in en werd organisator en eindverantwoordelijke van de wandelvierdaagse. De sportwandelschool ging zich richten op de voorbereiding voor deelnemers. Truus van Amstel ging zich bezig houden met het vinden van sponsorpartners en nam een gedeelte van de PR en marketing voor haar rekening.

Eind 2006 werd door de gemeente Alkmaar en de Horeca Alkmaar het vertrouwen uitgesproken in de wandelvierdaagse. Als eerste wandelvierdaagse in West-Nederland moest de vierdaagse van Alkmaar uniek en onderscheidend worden. Door ook korte afstanden te organiseren (een 7,5 en een 12,5 km was destijds uniek) lag de focus op een breed publiek. Heel onderscheidend was het feit dat er elke dag een andere start- en finishplaats zou zijn. Bijzonder was ook dat de routes niet langs, maar dóór historische gebouwen voerden. Museum BroekerVeiling was daar het mooiste voorbeeld van. Gestreefd moest worden naar een sfeervol evenement met veel amusement. Afwisselende routes langs zee, duinen, bos en polders met veel molens moesten het evenement aantrekkelijk maken voor deelnemers uit het hele land. Met op de laatste dag op weg naar de finish een imponerende intocht door het historische centrum van Alkmaar naar het Waagplein.

Plus Magazine werd titelsponsor vanaf de eerste editie in 2007 en maakte het evenement samen met de andere partners, waaronder Beemsterkaas en de provincie Noord-Holland mogelijk. Bovendien kon destijds worden gerekend op een startsubsidie van het Ontwikkelingsbedijf Noord-Holland Noord. De eerste editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar werd gehouden van woensdag 27 t/m 30 juni 2007.

2020 was een roerig jaar toen de wereld te maken kreeg met het coronavirus. Le Champion wilde creatief handelen, zodat wandelaars alsnog het vierdaagse gevoel konden ervaren. Evenementen mochten niet plaatsvinden en daarom werd er een heuze thuiseditie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar georganiseerd. Uiteindelijk deden er 1.100 wandelaars uit heel nederland mee. In 2021 kreeg Le Champion een vergunning om een Wandel2daagse te organiseren voor 1.000 wandelaars per dag. Het kleinschalige alternatief van de Plus Wandel4daagse Alkmaar bezorgde veel lachende gezichten bij deelnemers.

2022 werd het einde van het Plus Magazine tijdperk. De partner maakte, na 15 jaar, ruimte voor een nieuwe titelsponsor. Samen met Plus Magazine heeft Le Champion de Wandel4daagse Alkmaar op de kaart gezet. Plus Magazine gaf zelf aan de focus te verleggen van sponsoring partnerships naar het organiseren van eigen events. "Met de sponsoring is het beoogde effect bereikt. Wij kijken terug op een succesvolle samenwerking", zo klonk het. Op woensdag 15 juni 2022 werd het wandelevenement voor het eerst gestart onder de nieuwe naam: Wandel4daagse Alkmaar. 

Terugblik 15e editie 2023

ZONOVERGOTEN WANDEL4DAAGSE ALKMAAR GROOT SUCCES

Alkmaar en haar omgeving was de afgelopen dagen het veelzijdige decor van de Wandel4daagse Alkmaar van Sportorganisatie Le Champion. Deze heel zonnige 15e editie bracht ruim 4.000 deelnemers naar de Kaasstad en liet hen dagelijks, in een klaverblad rondom Alkmaar, Noord-Holland ontdekken. Onder toeziend oog van vele toeschouwers deelden burgemeester Schouten en gedeputeerde Zaal vandaag de traditionele zonnebloemen uit aan wandelaars, die dansend over de rode loper de eindstreep op het Waagplein passeerden.

Nieuwe hoogtepunten
Dagelijks werd er over 5 verschillende routes gewandeld, waarbij deelnemers konden kiezen uit 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km. De Polder-, bos- en duinenroute bracht op woensdag de wandelaars richting Bergen: routes door oer-Hollandse polders, Villapark Meerwijk en de Ruïnekerk gaven het startsein van een zonnige Wandel4daagse Alkmaar.
Op donderdag stond de Stad van de Zonroute op het programma, deze route was flink vernieuwd en deelnemers waren enthousiast over de aanpassingen. Ná de start ging men via de visbanken bij de Platte Stenenbrug richting het Oosterhout Park, de Turfmarkt en via het Victoriepark richting de nieuwe stempelpost De Terp in Oudorp. Via het Poldermuseum werd het Park van Luna betreden.

Vrijdag startte de Wandel4daagse Alkmaar ook voor de ruim 1.500 Halve 4-daagse-deelnemers. Op deze warme dag werd de Pelgrimsroute aangedaan. Een echte religieuze wandeldag, waar talloze groene en heilige locaties werden bezocht in de omgeving van Heiloo en de Egmonden, waar Landgoed Willibrordus het middelpunt was. Na de wandeling bleef het erg lang gezellig op het finishfeest, dat dit jaar voor het eerst naast de Grote Kerk plaatsvond.
Als afsluiting stond vandaag de Alkmaarse waterroute op het programma, waar wandelaars de hele dag omringd waren door water. Bij de intocht liepen de wandelaars via de rode loper op de Mient door het Waaggebouw, waar de kaasdragers en de zonnebloemen klaarstonden voor een onvergetelijke finish op het feestelijke Waagplein.

Groot bedrag gedoneerd aan goede doel ‘t Praethuys Alkmaar
Sinds 2017 is ’t Praethuys Alkmaar het goede doel van de Wandel4daagse Alkmaar. ’t Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. KWF is vorig jaar aangesloten met het eigen ‘Wandel tegen Kanker-platform’ om geld in te zamelen, dat heeft geresulteerd in een fantastisch bedrag van € 14.043,-. De cheque werd door Jan Houtenbos, bestuurslid van Le Champion, uitgereikt aan Willem Molenaar, voorzitter van ’t Praethuys.

Editie 2024
In 2024 vindt de 16e editie van de Wandel4daagse Alkmaar plaats. Deze wordt gehouden van woensdag 12 t/m zaterdag 16 juni. Inschrijven is mogelijk vanaf medio november.  
Terugblik 14e editie 2022

Tropische temperaturen tijdens vernieuwde Wandel4daagse Alkmaar

- Recordbedrag van € 15.185,50 opgehaald voor ’t Praethuys Alkmaar -

Alkmaar en haar omgeving was de afgelopen dagen het veelzijdige decor van de vernieuwde Wandel4daagse Alkmaar van organisator Le Champion. De zonnige 14e editie bracht 3.600 deelnemers naar de Kaasstad en liet hen dagelijks, in een klaverblad rondom Alkmaar, Noord-Holland ontdekken. De Grote Kerk en het Canadaplein waren met succes de nieuwe start- en finishlocatie en de vernieuwde routes in onder andere Alkmaar, Bergen, Dijk en Waard, de Egmonden en Heiloo werden met enthousiasme ontvangen. Onder toeziend oog van vele toeschouwers deelden burgemeester Schouten en gedeputeerde Zaal vandaag de traditionele zonnebloemen uit aan wandelaars, die dansend over de rode loper de eindstreep op het Waagplein passeerden.

Nieuwe hoogtepunten
Dagelijks werd er over 5 verschillende routes gewandeld, waarbij deelnemers konden kiezen uit 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km. Dit jaar zijn alle routes vernieuwd. De Polder-, bos- en duinenroute bracht op woensdag de wandelaars richting Bergen: routes door oer-Hollandse polders, Villapark Meerwijk en de Ruïnekerk gaven het startsein van een zonnige Wandel4daagse Alkmaar. Op donderdag stond de Stad van de Zonroute op het programma, deze route door Heerhugowaard liet deelnemers via het Poldermuseum het Park van Luna betreden. Alle routes kwamen samen op het Strand van Luna, lange afstanden deden daarvoor onder andere Oterleek aan.

Vrijdag startte de Wandel4daagse Alkmaar ook voor de Halve 4-daagse-deelnemers. Op deze bloedhete dag werd de Pelgrimsroute aangedaan. Een echte religieuze wandeldag, waar talloze groene en heilige locaties werden aangedaan in de omgeving van Egmond en Heiloo, waar Landgoed Willibrordus het middelpunt was. Als afsluiting stond vandaag de Alkmaarse waterroute op het programma, waar wandelaars de hele dag omringd waren door water. Bij de intocht liepen de wandelaars via de rode loper op de Mient door het Waaggebouw, waar de kaasdragers en de zonnebloemen klaarstonden voor een onvergetelijke finish op het feestelijke Waagplein.

De editie in 2022 heeft ook in het teken gestaan van verduurzaming. In samenwerking met partners Provincie Noord-Holland, Eneco, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en GP Groot zijn de wandelaars gemotiveerd om een bijdrage te leveren. Zo was er dit jaar minder drukwerk, wandelaars werden opgeroepen zelf bidons mee te nemen en deze te vullen bij de watertappunten, zodat er geen plastic flesjes uitgedeeld hoefden te worden. Ook werden er afvalgrijpers uitgedeeld aan de wandelaars, waardoor de routes nog schoner achtergelaten werden dan aangetroffen.

Recordbedrag voor goede doel ‘t Praethuys Alkmaar
Sinds 2017 is ’t Praethuys Alkmaar het goede doel van de Wandel4daagse Alkmaar. ’t Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. KWF is sinds dit jaar aangesloten met het eigen ‘Wandel tegen Kanker-platform’ om geld in te zamelen, dat heeft geresulteerd in een recordbedrag van € 15.185,50. De cheque werd door Jan Houtenbos, namens Le Champion, uitgereikt aan Jaap Hoogland, bestuurslid van ’t Praethuys.

Editie 2023
In 2023 vindt de 15e editie van de Wandel4daagse Alkmaar plaats. Deze wordt gehouden van woensdag 14 t/m zaterdag 17 juni. Inschrijven is mogelijk vanaf medio november.
Plus Magazine maakt ruimte voor nieuwe titelpartner

Plus Magazine maakt ruimte voor nieuwe titelsponsor bij de Wandel4daagse Alkmaar

Editie 2022: woensdag 15 t/m zaterdag 18 juni

Plus Magazine stopt na 15 jaar als titelsponsor van de Wandel4daagse Alkmaar en maakt daarmee ruimte voor een nieuwe titelpartner voor het wandelevenement van Le Champion, dat traditioneel start op de derde woensdag van juni. Plus Magazine is partner en zeer betrokken geweest vanaf het eerste uur. De eerste editie in 2007 was meteen een groot succes met 2.703 wandelaars. Beide partijen kijken terug op een fijne en succesvolle samenwerking.

“Samen met Le Champion en Gemeente Alkmaar hebben we de Plus Wandel4daagse Alkmaar stevig op de kaart gezet”, zegt Dirk Oeyen CEO Roularta Media Nederland. “Intussen zitten wij in een transformatie-fase, aangezien Senior Publications Nederland, uitgever van Plus Magazine is overgenomen. Hiermee is helaas besloten de focus te verleggen van sponsoring partnerships naar eigen events.” Met de sponsoring is het beoogde effect bereikt. “Wij kijken terug op een succesvolle samenwerking en wensen Le Champion veel succes met haar activiteiten.”

Le Champion kijkt zelf met veel vertrouwen uit naar de toekomst. Het succes van de Wandel4daagse Alkmaar is voornamelijk te danken aan het prachtige landschap in de omgeving van Alkmaar. Dagelijks wordt er een nieuwe omgeving aangedaan, van strand tot de bossen, duinen, polders en het historische stadshart. Jaarlijks trekken er ruim 6.000 wandelaars, uit het hele land, richting Alkmaar om in vier dagen Noord-Holland te ontdekken en te genieten van de echte vierdaagse gezelligheid. 70% van de wandelaars is vrouw.

Jeroen Wouda, vanaf 2022 de nieuwe eventmanager van de Wandel4daagse Alkmaar: “Wij zijn Plus Magazine zeer dankbaar voor de prettige samenwerking en hun loyaliteit. Samen hebben we jarenlang het maximale uit de 4daagse gehaald. Ik ben ervan overtuigd dat we een nieuwe passende partner gaan vinden, die zijn naam wil verbinden aan ons prachtige wandelevenement. Ik nodig bedrijven die hier interesse in hebben dan ook van harte uit contact met ons op te nemen. Het evenement heeft partners zoals Plus Magazine nodig om het evenement duurzaam te kunnen houden”

De 14e editie van de Wandel4daagse Alkmaar gaat in 2022 plaatsvinden met een vernieuwd concept. De datum is: 15 t/m zaterdag 18 juni. De inschrijving wordt eind november geopend.
Terugblik Wandel2daagse Alkmaar 2021
In 2021 speelde het coronavirus nog steeds een belangrijke rol in ons land. Het zorgde ervoor dat we met een beperkt aantal deelnemers de Wandel2daagse Alkmaar mochten organiseren. Geen 4, maar 2 dagen dus. In deze editie hebben we enkele nieuwe onderdelen getest, bijvoorbeeld nieuwe routes en de nieuwe Le Champion App. Lees hieronder het persbericht ná het evenement. 

STRALENDE WANDEL2DAAGSE ALKMAAR START HET NIEUWE WANDELSEIZOEN

Enthousiaste wandelaars: ‘eindelijk mogen wij weer’

Het nieuwe wandelseizoen in Alkmaar is donderdag 1 en vrijdag 2 juli stralend geopend door de wandelaars van de Wandel2daagse Alkmaar. In twee prachtige wandeldagen genoten 1.000 sportievelingen, in 15 of 25 kilometer, van de afwisselende omgeving van Alkmaar. Het kleinschalige alternatief van de Plus Wandel4daagse Alkmaar bezorgde veel lachende gezichten bij deelnemers. Organisator Le Champion spreekt van twee geslaagde dagen.

Op donderdag kregen de eerste wandelaars het startschot van Ilse Zaal, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, te horen. In samenwerking met de provincie heeft Le Champion de Wandel2daagse Alkmaar opgezet. De startgroepen zijn relatief klein gehouden, zodat er voldoende spreiding was bij de start, finish, de verzorgingsposten en op de route. Dat heeft de pret overduidelijk niet gedrukt: wandelaars waren erg enthousiast, omdat er eindelijk weer georganiseerd gewandeld kon worden en het prachtige wandelweer kwam, in een vrij regenachtige week, als geroepen. Ook werden de vernieuwde routes goed ontvangen.

Beide dagen waren er nieuwe onderdelen aan de gebruikelijke routes van de Plus Wandel4daagse Alkmaar toegevoegd. Wandelaars lieten zich, in 15 en 25 kilometer, onder andere verrassen in de villawijken van Bergen, het Sluispolderpad in Alkmaar en het PWN-gebied in het Noordhollands Duinreservaat. Traditionele highlights werden ook aangedaan: de Ruïnekerk in Bergen en een van de mooiste plekjes in Alkmaar: de Strijkmolens op de Molenkade. Deze vernieuwing aan de route wil de organisatie doortrekken naar volgend jaar, net als de start- en finishlocatie in het centrum van Alkmaar, alleen dan op het sfeervolle Canadaplein in plaats van Parkeerplaats Parcade.

Donatieopbrengst ’t Praethuys Alkmaar
Sinds 2017 is ’t Praethuys het goede doel van de Plus Wandel4daagse Alkmaar. ’t Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten en vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. Ook tijdens de Wandel2daagse Alkmaar stond een team aan de start en konden deelnemers bij inschrijving een donatie doen. Vandaag ontving ’t Praethuys een cheque ter waarde van € 1.312,50. Dit bedrag is gedoneerd door alle wandelaars.

Plus Magazine
Titelsponsor Plus Magazine feliciteert alle wandelaars met de fantastische prestatie en laat weten erg blij te zijn dat Le Champion eindelijk weer de mogelijkheid had om een wandelactiviteit te organiseren. Reikhalzend wordt er uitgekeken naar volgend jaar, waarin ook het Plus Team aan de start zal verschijnen. De 14e editie Plus Wandel4daagse Alkmaar wordt gehouden van woensdag 15 t/m zaterdag 18 juni 2022. Inschrijven is mogelijk vanaf medio november.
Terugblik thuiseditie 2020
2020 was een roerig jaar. Veel alle evenementen van Le Champion zijn vanaf maart dat jaar geannuleerd wegens het coronavirus. Zo ook de Plus Wandel4daagse Alkmaar. Om in contact te blijven met onze wandelaars hebben we een virtuele thuiseditie gehouden. Lees hieronder het persbericht van destijds. 

Wandel in juli de 4daagse in jouw eigen omgeving

Vanaf woensdag 1 juli, kunnen wandelaars in hun eigen omgeving starten met de Plus Wandel4daagse Alkmaar Thuiseditie. Na het afgelasten van de 14e editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar is er nu als bijzonder alternatief een speciale thuiseditie, zodat wandelaars alsnog het 4daagse-gevoel kunnen beleven. Sportorganisatie Le Champion daagt wandelaars uit om in de maand juli binnen 10 dagen hun eigen 4daagse te volbrengen. Er kan gekozen worden voor diverse afstanden van 5 km tot de 40 km. Na voltooiing van deze alternatieve editie ontvangen zij voor hun prestatie dé officiële medaille van de Plus Wandel4daagse Alkmaar per post.

Via de officiële Plus Wandel4daagse Alkmaar app kunnen wandelaars deelnemen aan de thuiseditie. Deze app bevat o.a. livetracking, tips en tricks en voor iedere afstand is een fictieve route, in een ludieke vorm, rondom Alkmaar gelegd. Denk bijvoorbeeld aan een zonnebloem of het cijfer 4. Ondanks dat er in eigen omgeving wordt gewandeld, beweegt de tracker zich over deze fictieve route. Hierdoor lijkt het net alsof er door Alkmaar wordt gewandeld.

Nationale interesse
Op dit moment staan al 1.094 wandelaars vanuit heel Nederland ingeschreven voor de Plus Wandel4daagse Alkmaar Thuiseditie. Van Callantsoog tot Kockengen en van Sprang-Capelle tot Santpoort-Noord, in het hele land gaan mensen deze uitdaging aan! De 10 en 15 km zijn nu de meest populaire afstanden. En ook gaan er 12 wandelaars de uitdaging aan van 40 km per dag.
Terugblik 13e editie 2019
Alkmaar en omstreken was de afgelopen dagen het veelzijdige decor voor de deelnemers aan de 13e Plus Wandel4daagse Alkmaar. Bijna 6.000 wandelaars aan de hele en halve vierdaagse hebben genoten van alles wat de provincie Noord-Holland te bieden heeft: van strand en duinen tot pittoreske lintdorpjes middenin de polder. Na een feestelijke intocht door de binnenstad van d’Oude Stad Alkmaar, van muziekpunt naar muziekpunt, finishten fanatieke wandelaars vandaag op het zonovergoten Waagplein. Onder toeziend oog van vele toeschouwers deelden burgemeester Bruinooge en wethouder Konijn de traditionele zonnebloemen uit aan de wandelaars die dansend en met een stralende zon over de eindstreep op het Waagplein kwamen. Mede door het goede wandelweer zijn er deze editie weinig uitvallers.

Vijf unieke routes

Met vijf verschillende routes van 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km kregen de duizenden deelnemers alle mooie plekken in de provincie voorgeschoteld: wonderschone natuur als het Noord-Hollandse strand, de duinen en de Ruïnekerk in Bergen op woensdag, het historische Museum BroekerVeiling en de Hortus Alkmaar op donderdag. Het AZ-Stadion en Landgoed Willibrordus op vrijdag en als afsluiting op zaterdag zijn de straten in Koedijk versierd door de bewoners, waardoor de wandelaars de laatste vijf kilometer richting het Waagplein met een grote glimlach langs het Noordhollands kanaal kunnen bewandelen, voordat ze kunnen genieten van het geweldige finishfeest op het Waagplein.

Recordopbrengst voor ’t Praethuys Alkmaar

Voor het derde jaar is ’t Praethuys het goede doel van de Plus Wandel4daagse Alkmaar. ’t Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. Vandaag ontving Tanja Schipper, coördinator van ’t Praethuys, uit handen van Cees Pronk, Directeur Evenementen & Sponsoring van Le Champion een cheque ter waarde van € 9.317,50. Dit bedrag is gedoneerd door alle wandelaars. Het recordbedrag van vorig jaar is hiermee alweer verbroken.


Trouwe wandelaars

De Plus Wandel4daagse Alkmaar staat bij veel wandelaars vast op de wandelkalender. Dit jaar deden maar liefst 220 trouwe wandelaars voor de 13e keer mee aan het meerdaagse wandelevenement. Zij hebben nog geen editie gemist. Dit jaar deed 31% van de wandelaars voor het allereerst mee. 218 wandelaars kwamen voor de 5e keer en 163 wandelaars voor de 10e keer over de finish op het Waagplein. Beide groepen ontvingen een speciale pin als extra waardering voor deze bijzondere prestatie. De Plus Wandel4daagse Alkmaar werd dit jaar ook internationaal goed bezocht, er stonden deelnemers uit 10 verschillende landen aan de start. Al deze trouwe wandelaars en de jarigen van vandaag werden persoonlijk met naam en live-beelden op een levensgroot videoscherm gefeliciteerd bij binnenkomst.

Terugblik 12e editie 2018
Bijna 6.000 wandelaars aan de hele en halve vierdaagse hebben genoten van alles wat de provincie Noord-Holland te bieden heeft: van strand en duinen tot pittoreske lintdorpjes midden in de polder. Onder toeziend oog van vele toeschouwers kwamen zij dansend (in grote getalen) en met een stralende zon over de eindstreep op het Waagplein. Mede door het goede wandelweer zijn er deze editie weinig uitvallers. De bewoners van Koedijk hadden dit jaar ook weer hun uiterste best gedaan met versierde straten om de wandelaars met een glimlach de laatste 5 kilometer te laten bewandelen. Nieuw bij deze editie was de Plus Wandel4daagse Alkmaar 2018 app met interactieve parcourskaarten, starttijden en reisadvies. En met de LiveTracking functie was het voor vrienden en familie mogelijk om de wandelaars realtime te volgen via de registratiechip. Voor het tweede jaar is ’t Praethuys het goede doel van de Plus Wandel4daagse Alkmaar. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. Uieindelijk is er een cheque ter waarde van €8.361 uitgerereikd aan het team. Dit recordbedrag is gedoneerd door vierdaagse deelnemers bij inschrijving.
Terugblik 11e editie 2017
Zo’n 6.000 wandelaars hebben tijdenns de 11e editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar genoten van alles wat de streek te bieden heeft, van strand en duinen tot pittoreske lintdorpjes midden in de polder. De routes werden voor deze editie op diverse punten vernieuwd, zo werd er op de BroekerVeilingroute dit jaar door De Terp in Oudorp gewandeld. In dit sfeervolle kerkje konden de deelnemers meedoen aan een snelle huwelijksvoltrekking, wat voor grote hilariteit zorgde. Ook de vernieuwde Heilooërroute, met als hoogtepunten de samenkomst van alle wandelaars op Landgoed Willibrordus én de stempelpost bij het Onze Lieve Vrouw ter Nood, werd bijzonder goed ontvangen.  ’t Praethuys was het nieuwe goede doel van de Plus Wandel4daagse Alkmaar. Zij zijn echter geen onbekenden van het evenement; al sinds de eerste editie nemen zij met een team deel aan de vierdaagse. Uit handen van de burgemeester van Alkmaar dhr. Piet Bruinooge ontvingen zij op het Waagplein een cheque ter waarde van € 3.750. Dit recordbedrag is gedoneerd door vierdaagse deelnemers bij inschrijving.  
Terugblik 10e editie 2016
Ruim 6.500 wandelaars vierden in 2016 de 10e jubileumeditie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar. De aankomst in het centrum was een euforisch moment voor veel wandelaars. Op de rode loper in de Langestraat liepen de wandelaars met bloemen in hun handen op het ritme van de fanfare en drumbands richting de finish op het Waagplein. Maar liefst 384 wandelaars liepen voor de 10e keer mee en deze enthousiaste wandelfans werden de vier dagen extra het zonnetje gezet. Le Champion had alles uit de kast gehaald om deze 10e editie onvergetelijk te maken. Er waren straten langs de route extra versierd, waarbij de betrokkenheid van de bewoners zeer gewaardeerd wordt. Daarnaast was er nog meer entertainment dan andere jaren; van dj’s, bands tot acts. Zo was er op het Noordhollands Kanaal een spectaculaire act met flyboards. In de BroekerVeiling konden deelnemers voor het eerst zelf meedoen aan een veiling. Er was een indrukwekkende vliegershow. Daarnaast pakte ook de sponsors uit. Hoofdsponsor Plus, die al tien jaar verbonden is aan het evenement, trakteerde iedereen op een speciale polaroidfoto. De Provincie Noord-Holland liet voor deze gelegenheid een kunstproject in het Bergerbos zien.
Terugblik 9e editie 2015
De negende editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar werd met een groots feest afgesloten op het Waagplein in Alkmaar. Deelnemers van de hele en de Halve 4Daagse wandelden via de Grote Kerk en de rode loper in de Langestraat het hart van Alkmaar in. Onder toeziend oog van honderden toeschouwers kwamen zij in grote getalen over de eindstreep. Dit jaar was er mede dankzij het mooie wandelweer weinig uitval. Meer dan 6.000 wandelaars mochten de begeerde vierdaagse medaille in ontvangst nemen en maar liefst 483 wandelaars ontvingen daarbij hun vijfde deelname pin. Wederom een onvergetelijke editie en een mooie aanloop naar het lustrum volgend jaar: 10 jaar Plus Wandel4daagse Alkmaar.
Terugblik 8e editie 2014
De achtste editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar is buitengewoon goed verlopen. Met dank aan het ideale wandelweer en de fantastische sfeer die de wandelaars met elkaar hebben gecreëerd, was elke dag een feestje om mee te maken met natuurlijk als hoogtepunt de geweldige happening op het Waagplein. Na vier zeer geslaagde wandeldagen mochten 5.878 wandelaars de begeerde vierdaagse medaille in ontvangst nemen.

Enkele hoogtepunten van deze editie waren de gezellige post bij de Ruïnekerk in Bergen, de route door het versierde Oterleek, het bezoek aan Museum BroekerVeiling, de uitzichten langs het Noordhollandpad en het natuurschoon in de duinen van Castricum en Egmond. Door de enkele aanpassingen in het parcours bleken de wandelaars nog meer te genieten van de prachtige omgeving rondom Alkmaar. Ook de goede verzorging onderweg en het enthousiasme van de vrijwilligers werd bejubeld door de deelnemers. Alkmaar mocht zich dan ook weer met recht even dé Wandelstad van Nederland noemen.

Terugblik 7e editie 2013
De warmste start ooit en nog nooit zo’n natte finish, de 7e Plus Wandel4daagse Alkmaar met 6.818 deelnemers werd een editie van uitersten. Op de eerste twee dagen was het heerlijk wandelweer, op dag drie en vier moest toch vooral heel veel regen worden getrotseerd. Desondanks genoten de wandelaars vier dagen lang van de prachtige uitzichten langs de kust en door de polders van Noord-Holland. Maar wat de organisatie vooral is bijgebleven van deze editie, is de positiviteit en saamhorigheid waarmee iedereen op zaterdag de eindstreep bereikte. Want vermoeide voeten of niet, op het Waagplein werd samen volop feest gevierd.

Tijdens deze editie werd de route van de 40 km op de derde dag in zijn geheel vernieuwd. Er werd door het duingebied van PWN in Castricum en over het strand van Bakkum gewandeld. De nieuwe route viel zichtbaar in de smaak bij de fanatieke wandelaars.

De deelnemers konden verder weer rekenen op een warm onthaal van bewoners langs de routes. Nog meer dan voorgaande jaren werd in onder meer Oterleek, Akersloot, Alkmaar, Heiloo en Koedijk uitgepakt met vlaggen, slingers, spandoeken en zelfgemaakte muziek. Het is wel duidelijk dat na zeven edities Alkmaar en omgeving niet meer om de Plus Wandel4daagse Alkmaar heen kunnen.

Terugblik 6e editie 2012
Voor de zesde editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar schreven 7.343 wandelaars zich in. Vanaf de eerste dag waren de weergoden de wandelaars goed gezind, het bleef droog en de temperatuur was ideaal. De laatste twee dagen stond er wel een stevige wind. Er kon volop genoten worden van de mooie routes, die dwars door het afwisselende landschap van Noord-Holland waren uitgezet. Het strand en de duinen, polders en molens rondom de historische stad Alkmaar blijven uniek voor wandelaars vanuit het hele land.

Tijdens deze editie werd met succes de 20 km aan het wandelprogramma toegevoegd, naast de 8,5 – 15 – 25 en 37,5 km. Het brede aanbod van korte en lange afstanden zorgde er voor dat iedereen mee kon doen, van jong tot oud. Na de intocht door de Grote Kerk en over de rode loper in de Langestraat finishten de wandelaars door het Waaggebouw op het Waagplein. Hier werd de oudste deelnemer van 88 jaar door de organisatie in het zonnetje gezet. Maar ook de sportieve prestatie van de overige wandelaars werd beloond met een medaille en de traditionele zonnebloem, dit jaar een kunstbloem vanwege de tegenvallende oogst. Burgemeester Piet Bruinoogge feliciteerde namens de gemeente Alkmaar ook vele wandelaars met een zonnebloemen.

Terugblik jubileumeditie 2011 (eerste lustrum)
De jubileumeditie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar was een groot succes. Er schreven 7.898 individuele deelnemers en 74 business wandelaars zich in. De wandelaars liepen de laatste meters van de vierdaagse door het Waaggebouw, nadat zij de intocht over de rode loper in de Langestraat hadden afgelegd. Traditiegetrouw ontving iedereen de welbekende zonnebloem.

Uniek was het ontvangst van de 752 wandelaars, die voor de vijfde keer meeliepen. Zij werden persoonlijk met naam en live-beelden op een levensgroot videoscherm gefeliciteerd met hun behaalde prestatie. Bij geen enkel ander wandelevenement werd dit eerder vertoond.

De wandelvierdaagse kende op woensdag een zonnige start, maar kreeg op de volgende dagen wel af en toe te maken met een aantal pittige regenbuien. Het enthousiasme van de wandelaars werd daar echter niet minder om. In het kader van het jubileum was er voor de deelnemers onderweg dan ook veel te zien en te beleven. De prachtige routes door het Noord-Hollandse landschap werden gecombineerd met vele culturele hoogtepunten, zoals de ludieke koeienact, een dressuurshow met Friese paarden en veel gezellige muziekoptredens.

Om de goede sfeer langs de routes dit jaar nog meer te verbeteren werd in samenwerking met het Noordhollands Dagblad de Gezelligste Vierdaagsestraat Verkiezing georganiseerd. Daar werd door de bewoners in Oterleek, Akersloot, Heiloo en Koedijk volop gehoor aan gegeven. Straten werden versierd en de wandelaars werden gastvrij ontvangen met snoepjes, water en limonade. Al met al kijkt organisator Le Champion zeer tevreden terug op deze eerste jubileumviering.

Terugblik 4e editie 2010
De 4e editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar eindigde in een groot feest op het Waagplein, midden in het centrum van Alkmaar. Voor het wandelevenement, dat werd gehouden van 16 t/m 19 juni, schreven 7.248 wandelaars en 36 businessteams zich in.

Organisator Le Champion én de vele duizenden deelnemers merkten dit jaar dat de regio Alkmaar deze meerdaagse echt in zijn hart heeft gesloten. Dat bleek bijvoorbeeld uit de belangloze bijdrage van vele bewoners, muziekverenigingen, scoutinggroepen en verenigingen die allen op eigen wijze hun steentje bijdroegen. En de wandelaars profiteerden van de ongelooflijke sfeer die er vier dagen lang op en langs het parcours te proeven was. De muziek die geïmproviseerde muziekbandjes ten gehore brachten, deden de passerende wandelaars midden op straat doen dansen. Er werden snoepjes uitgedeeld, vlaggen wapperden en op de extra rustpunten werd koffie geschonken.

Ook nationaal wordt er steevast rekening gehouden met dit nog jonge evenement, nu het een definitieve plek op de wandelkalender heeft veroverd. Deelnemers uit Noord-Holland en van ver daarbuiten toonden zich laaiend enthousiast over de organisatie, de vele vrijwilligers en over het schitterende landschap waar zij vier dagen lang kennis mee maakten.

Terugblik 3e editie 2009
De Plus Wandel4daagse Alkmaar kende een succesvolle, sfeervolle en zonnige derde editie! Voor deze editie schreven 5.766 wandelaars en 23 businessteams zich in. Op zaterdag 20 juni behaalden 5.298 wandelaars met de inmiddels kenmerkende zonnebloem na vier prachtige wandeldagen door het Noord-Hollandse Landschap de finish op het uitbundige en sfeervolle Waagplein in Alkmaar.

Met het spetterende optreden van Booming Pianos en het officiële openingswoord door de burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge begon de start van de vierdaagse al op dinsdag 16 juni op het Waagplein. Op woensdag ‘schoot' demissionair gedeputeerde Jaap Bond (Economie) 5.515 wandelaars weg vanaf ijsbaan De Meent voor de allereerste wandeldag de Duinen- en Strandroute. Met afwisselende en prachtige landschappen over de Schermerroute, Heilooër- en Beemsterroute en Geestmerambachtroute genoten de deelnemers tijdens de vierdaagse volop.

Hoogtepunten waren er deze derde editie in overvloed. De meeste gemeenten en dorpjes verwelkomde de wandelaars groots bij hun passages in ondermeer Oterleek, Heiloo en Hensbroek. Ook bij de diverse stempel- en verzorgingsposten langs de routes was de stemming opperbest. In De Rijp verwelkomde de dorpsomroeper de 35 en 45 kilometer deelnemers op een bijzondere manier. Uniek was het bezoek van de 25 kilometer wandelaars aan Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo waar menigeen een kaarsje opstak. De inmiddels kenmerkende bezienswaardigheden van de Plus Wandel4daagse Alkmaar zoals Fort Spijkerboor, Museum Broeker Veiling, de Museummolen en Stad van de Zon ontbraken ook deze derde editie niet.

Terugblik 2e editie 2008
De tweede editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar werd gehouden van 18 t/m 21 juni 2008. Met prima wandelweer kende de tweede editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar nog meer sfeer en entourage langs de verschillende routes. Met de afwisselende landschappen (duinen, strand, bos en polders) en verbeterde parkoersen stemde het warme onthaal in Bergen, Oterleek, Hensbroek, Limmen en Heiloo de wandelaars zeer tevreden. Op de finishdag, vlak voor de intocht, ontstond 'vanzelf' een uitbundige sfeer bij café De Bonte Koe. De feestelijke intocht met een daverend onthaal op het Waagplein in Alkmaar vormde het hoogtepunt van een vierdaagse die smaakt naar meer!

Met een inschrijving van 4.146 wandelaars en 37 Businessteams (een primeur) bij de Wandel Estafette was organisator Le Champion dik tevreden. Op woensdag 18 juni klonk het officiële startschot van Gedeputeerde Bond en vertrokken ruim 3.912 wandelaars voor de Duinen- en Strandroute langs het Noordzeestrand in de richting van Bergen. Maar liefst 3.748 wandelaars volbrachten de vierdaags en ontvingen de felbegeerde herinneringsmedaille op het Waagplein.

De Business Wandel Estafette bleek een prima manier van ontspanning en inspanning met collega's en zal getuige de positieve reacties van deelnemende bedrijven en organisaties ook in de komende edities een veelbelovend onderdeel van deze vierdaagse zijn. Maar liefst 37 businessteams maakten kennis met de Business Wandel Estafette.

Terugblik 1e editie 2007
Van 27 t/m 30 juni 2007 vond de eerste editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar plaats. Maar liefst 2.703 wandelaars en nordic walkers schreven in waarmee het nieuwe wandelevenement een succesvolle start kende. Op woensdag 27 juni klonk dan eindelijk het officiële startschot en vertrokken 2.542 wandelaars voor hun eerste wandeldag in de richting van duinen en strand. Na vier wandeldagen volbrachten uiteindelijk 2.419 deelnemers de vierdaagse en ontvingen de felbegeerde medaille op het Waagplein in Alkmaar. Hoogtepunten van de eerste editie vormden het bezoek aan Museum Broeker Veiling en de feestelijke intocht op de laatste wandeldag. Complimenten waren er over het afwisselende en mooie landschap in de regio.