Routes

Ontdek het hart van Noord-Holland met dagelijks afwisselende routes in de omgeving van Bergen, Dijk en Waard, Heiloo, de Egmonden en Alkmaar. Dagelijks start je vanaf de Grote Kerk Alkmaar en geniet je van een gezellig finishfeest op het Canadaplein, behalve op zaterdag dan is de finish op een uitbundig Waagplein. Ben je benieuwd naar de routevernieuwingen voor de editie in 2024? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Routes

Ontdek het hart van Noord-Holland met dagelijks afwisselende routes in de omgeving van Bergen, Heerhugowaard, Heiloo, Egmond en Alkmaar. Dagelijks start je vanaf de Grote Kerk Alkmaar en geniet je van een gezellig finishfeest op het Canadaplein, behalve op zaterdag dan is de finish op een uitbundig Waagplein. Ben je benieuwd naar de routevernieuwingen voor de editie in 2024? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dinsdag 11 juni: Opening

De Grote Kerk en Wandel Expo opent dinsdag 11 juni om 17:00 uur. De officiële opening van de Wandel4daagse Alkmaar in de  Grote Kerk en aanvang ophalen startbewijzen is om 17:15 uur. Jouw stempelkaart kun je afhalen op vertoon van de QR-code. De QR-code heb je in de mail ontvangen en staat ook in jouw persoonlijke dashboard. Je kunt 'm ook woensdag- of vrijdagochtend (als je de 2daagse wandelt) vóór de start ophalen vanaf 6.15 uur.

Woensdag 12 juni: De molen, bos en duinenroute

Start- en finishlocatie: Canadaplein Alkmaar
De Wandel4daagse Alkmaar start met het ontdekken van de omgeving Bergen. Je wandelt tijdens deze eerste dag door de oer-Hollandse polders, waar je geniet van de rust langs het water en het eindeloze uitzicht. Je verwondert je in Park Meerwijk, waar prachtige villa’s te vinden zijn. En komt onderweg meerdere molens tegen. De feestlocatie, waar alle routes langskomen is de Ruïnekerk Bergen. Hierna zullen de afstanden hun eigen route volgen. 
 

Donderdag 13 juni: Stad van de Zonroute

Start- en finishlocatie: Canadaplein Alkmaar
De Stad van de Zonroute heeft in 2023 een flinke metamorfose ondergaan en dat is goed ontvangen bij de deelnemers. Ná de start gaat de route via de visbanken bij de Platte Stenenbrug richting het Oosterhout Park, de Turfmarkt en via het Victoriepark richting de nieuwe stempelpost De Terp in Oudorp. Wandelaars genieten op donderdag van de feestlocatie Strand van Luna en lopen door mooie natuur en langs de unieke, duurzame Stad van de Zon-wijk. Andere hoogtepunten op deze dag zijn het Poldermuseum, de Hortus en de Alkmaarse Strijkmolens.
 

Vrijdag 14 juni: De Pelgrims route

Start- en finishlocatie: Canadaplein Alkmaar
Bij het zien van de naam van deze wandeldag ben je vast benieuwd wat je te wachten staat. De Pelgrimsroute brengt je via het stadsbos Alkmaarderhout richting het Heilooërbos. Als natuurliefhebber valt er veel te genieten. Wist je dat Heiloo afgeleid zou zijn van Heilig (Hei) bos (loo)? Vervolgens komen we langs het Witte Kerkje en het historische Landgoed Ter Coulster. Vlak hierna komen alle afstanden samen op het Landgoed Willibrordus, een bijzondere historische locatie. Hierna splitsen de routes weer. De 20 en langere afstanden wandelen langs het Onze Lieve Vrouw ter Noord, de grootste Mariale bedevaartsplaats in Nederland. Vervolgens komen de 25 en 40 kilometer langs de Abdij van Egmond en TPC Heiloo. De 40 kilometer komt ook nog langs de Ruïne Kasteel Egmond en de Slotkapel. Alle afstanden zullen vrijdag langs vele kerkjes en bijzondere historische locaties komen en daarmee heb je meteen de naam van deze wandeldag te pakken. 
 

Zaterdag 15 juni: De Alkmaarse waterroute

Startlocatie: Canadaplein. Finishlocatie: Waagplein, Alkmaar.
Op de laatste dag draait natuurlijk bijna alles om de feestelijke afsluiting op het Waagplein, maar daarvoor wacht je nog een prachtige route door Alkmaar en omgeving. Op zaterdag staat vooral het water centraal. Waar je ook bent op de route, er is water om je heen. Langs de Alkmaarse grachten, het Noordhollandsch Kanaal, het Recreatiegebied Geestmerambacht en Het Rijk der Duizend Eilanden (40 km). De 25 en 40 kilometer doen ook de BroekerVeilig aan, het historische handelsgebouw dat boven het water gebouwd is. Voordat je richting de feestelijke inkomst op het Waagplein gaat, wandel je door typisch Alkmaarse wijken waar je je geluk niet op kunt. Op het Waagplein is het één groot feest en wordt jouw wandelprestatie gevierd.
 
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.

Let op! Het meenemen van huisdieren (met uitzondering van aangelijnde hond) en voorwerpen zoals kinderwagens, spandoeken, enzovoort is niet toegestaan.