Routes

Bij de Wandel4daagse Alkmaar in 2022 kunnen de wandelaars genieten van mooie vernieuwde routes. Maar niet alleen de routes zijn in een nieuw jasje gestoken. De grootste verandering is de start- en finishlocatie. Zo zijn de Grote Kerk en het Canadaplein in Alkmaar het nieuwe centrale punt. Vanaf deze locatie start en finish je elke dag. Behalve op zaterdag, dan finish je op het Waagplein. De wandelaars die deelnemen aan de 40 kilometer starten dagelijks vanuit de Grote Sint Laurenkerk, zoals de kerk ook bekend staat. De overige afstanden starten vanaf het Canadaplein.

Dinsdag 14 juni: Opening

Op dinsdagmiddag 16.55 uur vindt de opening van de Wandel4daagse Alkmaar 2022 plaats. Dit is jouw kans om je startbewijs en stempelkaart alvast op te halen tussen 17.00 en 20.00 uur, zodat jij op woensdag goed voorbereid van start kunt gaan. 

Woensdag 15 juni: De polder, bos en duinenroute

Start- en finishlocatie: Canadaplein Alkmaar
De Wandel4daagse Alkmaar start met het ontdekken van de omgeving Bergen. Al eens eerder aan de start gestaan van de Wandel4daagse Alkmaar? Wij verrassen je met nieuwe routes! Zo wandel je tijdens deze eerste dag door de oer-Hollandse polders, waar je geniet van de rust langs het water en het eindeloze uitzicht. Je verwondert je in Park Meerwijk, waar prachtige villa’s te vinden zijn. De feestlocatie, waar alle routes langskomen is hetzelfde gebleven: de Ruïnekerk Bergen. Hierna zullen de afstanden hun eigen route volgen. 

Donderdag 16 juni: Stad van de Zonroute

Start- en finishlocatie: Canadaplein Alkmaar
De Stad van de Zonroute belooft een bijzondere wandeldag te worden. Dit stedelijk gebied aan de zuidzijde van Heerhugowaard kreeg nationale bekendheid, aangezien de duurzame wijk zijn tijd ver vooruit was. In 1994 startte het planproces om de CO2-neutrale nieuwbouwwijk te realiseren. Een tijd waarin weinig mensen bezig waren met duurzaamheid: een bijzondere omgeving, waar nog steeds bouwinspiratie wordt opgedaan. We genieten op de donderdag met alle afstanden van de speciale feestlocatie Strand van Luna en we trotseren veel nieuwe straatjes en bezienswaardigheden in vergelijking met voorgaande jaren. Te beginnen met het Poldermuseum op 6 kilometer van de start. Alle planten liefhebbers kunnen vervolgens hun geluk niet op bij de Hortus, waarna de routes via de Alkmaarse iconen: de Strijkmolens, weer terug naar het Canadaplein gaan. De 40 kilometer komt onder andere langs nieuwe locaties als De Bolle Buik en het Coolplein. 

Vrijdag 18 juni: De Pelgrims route

Start- en finishlocatie: Canadaplein Alkmaar
Bij het zien van de naam van deze wandeldag ben je vast benieuwd wat je te wachten staat. De Pelgrimsroute brengt je via het stadsbos Alkmaarderhout richting het Heilooërbos. Als natuurliefhebber valt er veel te genieten. Wist je dat Heiloo afgeleid zou zijn van Heilig (Hei) bos (loo)? Vervolgens komen we langs het Witte Kerkje en het historische Landgoed Ter Coulster. Vlak hierna genieten alle afstanden van de feestlocatie Landgoed Willibrordus. Hierna splitsen de routes weer. De 20 en langere afstanden wandelen langs het Onze Lieve Vrouw ter Noord, de grootste Mariale bedevaartsplaats in Nederland. Vervolgens komen de 25 en 40 kilometer langs de Abdij van Egmond en TPC Heiloo. De 40 kilometer komt ook nog langs de Ruïne Kasteel Egmond en de Slotkapel. Alle afstanden zullen vrijdag langs vele kerkjes en bijzondere historische locaties komen en daarmee heb je meteen de naam van deze wandeldag te pakken. 

Zaterdag 18 juni: De Alkmaarse waterroute

Startlocatie: Canadaplein. Finishlocatie: Waagplein, Alkmaar. 
Op de laatste dag draait natuurlijk bijna alles om de feestelijke afsluiting op het Waagplein, maar daarvoor wacht je nog een prachtige route door Alkmaar en omgeving. Op zaterdag staat vooral het water centraal. Waar je ook bent op de route, er is water om je heen. Langs de Alkmaarse grachten, het Noordhollandsch Kanaal, het Recreatiegebied Geestmerambacht en Het Rijk der Duizend Eilanden (40 km). De 25 en 40 kilometer doen ook de BroekerVeilig aan, het historische handelsgebouw dat boven het water gebouwd is. Voordat je richting de feestelijke inkomst op het Waagplein gaat, wandel je door typisch Alkmaarse wijken waar je je geluk niet op kunt. Op het Waagplein is het één groot feest en wordt jouw wandelprestatie gevierd.
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.

Let op! Het meenemen van huisdieren (met uitzondering van aangelijnde hond) en voorwerpen zoals kinderwagens, spandoeken, enzovoort is niet toegestaan.